Skip to main content

Vachtverzorging

Puppy

Een puppy heeft nog een – hoe kan het ook anders – puppyvacht… die is wolliger en vaak wat meer afstaand dan de latere vacht. Dit heeft Moeder Natuur zo bedacht om de puppy’s beter te beschermen tegen kou en dergelijke. In de loop van de tijd zal de puppyvacht plaatsmaken voor een echte flatcoatvacht.

Verschillende vachten

Zoveel  flatcoats….. zoveel verschillende vachten… Volgens de rasstandaard is de beharing van een flatcoat glad, vandaar ook de naam. Maar er zijn ook flatcoatjes die een wat meer springerige vacht hebben, die veel of weinig ondervacht hebben, hier en daar een witte haar, een roodachtige glans in de vacht, heel veel haar, minder haar, zacht haar, wat stugger haar, enzovoorts, enzovoorts.

Bij gesteriliseerde/gecastreerde honden zien we vaak dat de vacht verandert. Deze wordt soms langer, wilder en krijgt vaak meer onderhaar dat door de bovenvacht heen groeit. Dit hoeft niet het geval te zijn maar het gebeurt regelmatig en dit is misschien iets wat u mee wilt nemen in uw keuze voor wel/niet laten helpen.

Dagelijkse verzorging

Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze verzorgd moeten worden. Dat hoeft niet zo veel tijd en moeite te kosten. Af en toe een borstel-/kambeurt is in principe voldoende voor de dagelijkse verzorging. Let daarbij vooral op de haren onder de oren, de broek, staart en oksels. Daar kunnen makkelijk klitten ontstaan. En met name de haren onder de oren kunnen gaan “ruiken” als uw hond vaak in het water zit. Borstels en kammen zijn er in veel soorten en maten. Met een universeel borstel (ook wel slickerborstel genoemd) en een kam met ongelijke tanden komt u al een heel eind. Het gebruik van een zogenaamde “furminator” raden we af. Hiermee kan veel dode onderwol verwijderd worden, maar het risico is groot dat ook de bovenvacht afbreekt en dat is niet de bedoeling.  Te vaak borstelen wordt afgeraden, het hoeft zeker niet iedere dag. Hoe vaak dan wel is afhankelijk van de vacht van uw hond.

Over het nut/de noodzaak van een bad lopen de meningen uiteen. Veel flatcoats zwemmen regelmatig en zouden geen bad nodig hebben. Ook zou door het badderen de beschermingslaag verdwijnen. Onze ervaring  is dat een shampoobeurt een keer in de paar maanden niet schadelijk is en ze er zeker van opknappen. Gebruik hiervoor wel een goede hondenshampoo en geen mensenshampoo of zelfs afwasmiddel zoals je wel eens hoort.

Trimbeurt

Als uw puppy bij ons vandaan komt is hij al eens op onze trimtafel geweest. Niet om hem echt te trimmen, wel om hem vast wat te laten wennen. Ze maken kennis met de borstel/kam en krijgen al een beetje een idee hoe het is.  Als u uw puppy mee naar huis genomen heeft bent u welkom om af en toe eens in onze trimcorner langs te komen voor een puppybeurtje. De eerste zes maanden is dat gratis. Dit geldt uiteraard ook voor puppy’s die niet bij ons vandaan komen.

Daarna begint “het echte werk” en betaalt u het gewone tarief (dat overigens erg laag is). Thuis kunt u ook oefenen met uw puppy. Kam/borstel hem af en toe en leer hem dat de borstel geen speelgoed is. Happen in de borstel is leuk als ze klein zijn maar erg lastig als ze groter worden…. Door het aanraken van de voeten, oren, enzovoorts leert uw  puppy dat het niet eng is maar zal hij het op den duur rustig over zich heen laten komen. Ook kunt u hem (voorzichtig) aanraken met de schaar en wat knipgeluiden maken. Kijk hiermee wel uit want een ongeluk zit in een klein hoekje.

En dan het echte werk. Een Flatcoat heeft een boven- en een ondervacht. De bovenvacht heeft een mozaiekverharing, dat wil zeggen dat hij het hele jaar door in gedeelten verhaart.  De ondervacht verhaart twee keer per jaar. Af en toe een trimbeurt is echt aan te raden. Uw hond blijft mooi in model en u heeft minder last van haren in huis.

Hoe vaak u naar de trimsalon “moet” is afhankelijk van de vacht van uw hond. Twee keer per jaar is wel het minimum, om de drie maanden is vaak het beste.

Een flatcoat wordt volgens de rasstandaard getrimd. Dat wil zeggen : op en onder de oren glad, de voetjes in model, onderkant van de poten (tot de pols/hak) kort, bevedering aan de poten lang, de staart met een mooie vlag, hals tot het borstbeen glad en de voorborst langer. Uiteraard kunt u ook zelf uw wensen aangeven.

Voor meer informatie over onze trimsalon en onze tarieven klikt u hier.

Puppyvacht

Voor het trimmen

Na het trimmen

Menu
error: Content is protected !!